Nefit Blog | Stadswarmtenet met betrouwbare backup

Stadswarmtenet met betrouwbare backup

oktober 12, 2020 Referentieprojecten

Zaanstad Stadswarmtenet

Zaanstad wil in 2040 klimaatneutraal zijn.  De eerste stap is de aanleg van een open stadswarmtenet voor 2.200 huishoudens. Een duurzame biomassacentrale zorgt voor warmte. Maar om pieken  in de warmtevraag op te vangen en tijdens hele koude periodes is een back-up nodig. Die bestaat in dit geval uit twee hulpwarmtecentrales met elk twee Bosch UT-M ketels van 2.100 kW en een uitzonderlijk lage stikstofuitstoot.

Duurzame warmte
Het stadswarmtenet heeft een biomassacentrale als primaire warmtebron. Biomassa is natuurlijk een gevoelig onderwerp, maar deze ‘stadskachel’ draait op gecertificeerde houtsnippers afkomstig uit onderhoud aan Nederlandse bossen, parken en tuinen. Er worden dus niet speciaal bomen gekapt, het gaat hier puur om het hergebruik van resthout. Een drie kilometer lang leidingnetwerk zorgt voor de distributie van de duurzaam opgewekte warmte.  In totaal verwarmt dit nieuwe stadswarmtenet straks 2.200 woningen. Omdat het gaat om een ‘open’ warmtenet is het mogelijk dat later ook andere duurzame warmtebronnen- en leveranciers aansluiten.

Snel opschakelen bij pieken
Vier Bosch UT-M ketels vormen de back-up van het stadswarmtenet. Dat is nodig, want een biomassacentrale kan weliswaar een stabiele hoeveelheid warmte leveren, maar is niet geschikt om snel op te schakelen voor extra warmte. De Bosch UT-M ketels zijn daarvoor bij uitstek geschikt. Ze staan altijd stand-by en vormen daarmee de veilige en betrouwbare garantie voor extra warmtelevering als dat nodig is.

Vier Bosch UT-M ketels samen goed voor 8.400 kW warmte

Hoogste NOx-normen
Tijdens de aanleg van Stadswarmtenet Zaanstad laaide de stikstofdiscussie in Nederland op. De engineering van de installatie was in dit opzicht een uitdaging. Vanwege de zeer beperkte ruimte in de bestaande gebouwen, in combinatie met het relatief grote benodigde vermogen én zo laag mogelijke NOx-emissies. In de regel geldt: hoe groter de ketel, hoe hoger de NOx-emissies. Bosch Thermotechniek heeft het desondanks de optimale oplossing gevonden. De combinatie van de Bosch UT-M ketel (2.100 kW) en een Weishaupt premixbrander met een uitzonderlijk hoog vermogen van 2.300 kW zorgt  voor uitzonderlijk lage NOx-emissies. Daarmee voldoet de hulpcentrale aan de meest actuele, flink aangescherpte NOx-normen.

Lees meer over dit project en andere referenties van Bosch Thermotechniek.

Hybride warmtepomp in woonhuis in Ommen

19 maart 2021
Nefit Bosch
De verwarmingsinstallatie van een in 2017 gebouwde woning in Ommen is onlangs verder verduurzaamd. De
> Lees meer

Woonzorgcomplex De Horst in Eindhoven

5 februari 2021
Nefit Bosch
Woonzorgcentrum De Horst in Eindhoven bestaat uit drie woongebouwen met 169 appartementen en 14 zorgwoningen.
> Lees meer