Nefit Blog | Amsterdam, Hulpwarmtecentrale cruciaal bij extreme omstandigheden

Amsterdam, Hulpwarmtecentrale cruciaal bij extreme omstandigheden

februari 3, 2021 Referentieprojecten Toon alles

Vattenfall ontwikkelt een duurzaam stadswarmtenet door twee bestaande warmtenetten met elkaar te verbinden. ENGIE engineert en bouwt in opdracht van Vattenfall bovendien een Hulp Warmte Centrale (HWC). Vier Bosch UT-HZ ketels (totaal 120 MW) vervullen daarin een belangrijke rol. Ze springen tijdens extreme omstandigheden direct bij en vormen daarmee de garantie voor warmtelevering aan alle aangesloten huishoudens en bedrijven.

Het huidige zuidoostelijke warmtenet draait op restwarmte van de elektriciteitscentrale in Diemen. Het noordwestelijke warmtenet draait op de restwarmte van de afvalverbrandingsinstallatie van het Amsterdams Energie Bedrijf (AEB). De laatstgenoemde bron is het meest duurzaam. Door verbinding van de twee netten kan de daar opgewekte restwarmte ook aan de andere kant van de stad geleverd worden. In de toekomst kunnen nieuwe, nog duurzamere bronnen aan het warmtenet gekoppeld worden. Bijvoorbeeld een biomassacentrale in Diemen en een e-boiler (een enorme waterkoker die draait op een mix van duurzaam opgewekte elektriciteit.

Hulpwarmtecentrale

Een cruciale rol in het Amsterdamse stadsnetwerk is weggelegd voor de door hulpwarmtecentrale (HWC). Het fungeert als pompstation om warm water probleemloos van het noordwestelijke net in het zuidoostelijke net te pompen. De installatie bevat een groot buffervat waarin maar liefst 2,8 miljoen liter heet water wordt opgeslagen, totaal 30 MW aan warmte. Is er warmte nodig in het net dan wordt het snel vanuit dit enorme ‘expansievat’ geleverd. Meer of minder druk wordt geregeld met een stoomdeken bovenin dit vat.

Bosch-ketels stand-by

En dan zijn er nog de vier Bosch-ketels, met elk een vermogen van maar liefst 30 MW. Zij kunnen samen met het buffervat de grote pieken opvangen. Ze staan warm stand-by en springen alleen aan tijdens extreme omstandigheden: onverhoopte storingen in het net en extreem koude dagen. Of uit voorzorg bij kritieke werkzaamheden in het warmtenet. De ketels zijn uitgevoerd met elk twee gasbranders en branden hooguit zo’n 600 uur per jaar. Maar daarmee vervullen ze wél een essentiële rol.

Hoogste betrouwbaarheid

Drie Bosch-ketels zijn standaard aangesloten op het zuidoostelijke deel van het net, één ketel op het noordwestelijke deel. Ook kunnen ze de warmwaterbuffer opwarmen. Met doordachte regeltechniek en slimme ICT van Engie kan snel geswitched worden naar andere aansluitingsvarianten. Vattenfall garandeert leveringszekerheid aan afnemers van stadswarmte. Daarom gelden specifieke systeemeisen en hoge normen op het gebied van betrouwbaarheid en veiligheid van de installatie. Bij de keuze van Engie voor Bosch gaven gegarandeerd hoge operationele efficiency, zekerheid van levering en vergaande systeemgaranties de doorslag.

Specificaties Bosch UT-HZ ketel:

 • Regeling op SPS-Basis, duidelijke weergave van
 • bedrijfsgegevens
 • Hoog rendement: 3-treks techniek, geïntegreerde rookgaswarmtewisselaar en hoogwaardig isolatiemateriaal
 • Gebruiksrendement tot 105 %, in combinatie met
 • condenserende rookgaswisselaar
 • Geschikt voor alle brandersystemen
 • Beveiligingsdruk tot 30 bar
 • Optimale verbranding
 • Onderhoudsvriendelijk: rook- en waterzijdig makkelijk
 • toegankelijk
 • Robuust, betrouwbaar en een zeer lange levensduur
 • Eenvoudig aan te passen: geïntegreerde moduletechnologie
 • Hoge ΔT: tot 40 K

Bekijk hier de referentievideo

Eindklant: Vattenfall | Opdrachtgever: Engie

Installatie/inbedrijfstelling: Bosch Thermothechniek

Hybride warmtepomp in woonhuis in Ommen

19 maart 2021
Nefit Bosch
De verwarmingsinstallatie van een in 2017 gebouwde woning in Ommen is onlangs verder verduurzaamd. De
> Lees meer

8 redenen om voor een hybride warmtepomp te kiezen

1 maart 2021
Pim Likkel
De hybride warmtepomp, de combinatie van een lucht/water-warmtepomp en HR-ketel, wordt steeds populairder. Toch zijn
> Lees meer